GAZDASÁG
Általános elemzés és prognózis

Mozambik - noha Afrika egyik legszegényebb nemzete - a természeti kincsei és a kormányzat Gazdasági Gyorsító Intézkedések Programja* révén a következő évtizedben jelentős fejlődés elé néz. 

Az ország legnagyobb kereskedelmi partnerei Dél-Afrika és Portugália. Brazília, Kína, India és Japán is fokozza az aktivitását és növeli beruházásait Mozambikban. A felsorolt országokon túlmenően az Egyesült Államok - a hatalmas mozambiki földgázmezők felfedezése után - nagy erővel készíti elő a saját expanzióját, amely a közelmúltig nem volt jelentős kereskedelmi és beruházó partner. Már most látható, hogy az USA részvétele nem csak a gázipari ágazatban fog jelentős fejlesztések generálni, hanem az egész gazdaságot, az infrastruktúra fejlesztéseket a szolgáltatásokkal együtt stimulálni fogja.                                                                                 

Számos megaprojekt lesz a mozambiki gazdaság legfontosabb hajtóereje az elkövetkező években, ami közvetlen, vagy közvetett üzleti lehetőségeket kínál nekünk, magyaroknak is. Ezek között a legjelentősebbek a cseppfolyósított földgáz projektek az amerikai Anadarko és az ExxonMobil által vezetett konzorciumok által 25 milliárd USD értékben, ezen felül egy másik 20 milliárd USD értékű szerződés is aláírásra került. Az eddig feltárt mező a maga 2,8 billió köbméter földgáz tartalékával a világ 11. legnagyobb gázkincse. Az USA hirtelen nagy érdeklődése és a multik fokozott izgalma a mozambiki szénhidrogén kincs további kutatása és feltárása iránt nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a már feltárt óriási földgázkészleteken túlmenően újabb szénhidrogén mezők felfedezését is valószínűnek tartanak. A két projekt elindulása a helyi körülmények miatt nehézkesen indul, azonban ez a kincs előbb-utóbb bizonyosan kitermelésre kerül. A gigaüzlethez csatlakozott az olasz ENI vezette konzorcium is  a 4,7 milliárd USD értékű Coral Sul FLNG projektjével. A 220.000 tonna saját tömegű Coral Sul FLNG úszó LNG létesítményhez az indiai-óceáni Rovuma-medence 6 db tenger alatti kitermelő kútja csatlakozik, aminek a  cseppfolyósító kapacitása évi 3,4 millió tonna (MTPA) és 450 milliárd köbméter gázt dolgoz fel. Ez az első ilyen méretű létesítmény, melyet valaha is telepítettek az afrikai kontinens mély vizeiben. A projekt 2022. novemberében megkezdte  a  termelést, ami után a szállítások is megindultak a Coral Sul FLNG-ről.

A többi feltörekvő piacokhoz hasonlóan, Mozambikban is nagyon elhanyagolt energia-infrastruktúra van, amely városi területeken koncentrálódik, de a vidéki területeken ritka és ha van, az is elhanyagolt állapotú. Az elmaradott villamosenergia-hálózat fejlesztésében is óriási potenciál rejtőzik. Az energia-hálózat átviteli kapacitása erősen korlátozott, ami az ország hossza mentén zajlik, és egyetlen hálózatba köti Mozambik északi és déli részeit. Az ipar és a vállalkozások számára gyakori, hogy az időszakos energia ellátás miatt hosszú ideig támaszkodnak a tartalék generátorokra. Az egyik legsikeresebb energia-infrastrukturális projekt a 2075 MW teljesítményű Cahora Bassa vízerőmű a Zambezi folyón Tete tartományában található. Ez a gát áramot szolgáltat Mozambiknak, Zimbabwének és Dél-Afrikának.

Mozambik különösen a vidéki  régiókban nagy potenciállal rendelkezik a szigetüzemű napelemes rendszerek forgalmazásában és telepítésében az egészen kis egységektől kezdve a nagyobb fogyasztókig. Ügynökségünk készen áll, hogy dolgozzon és lobbizzon a kis és közepes teljesítményű naperőművek építésének technikai és jogi feltételeinek megteremtéséért is.

A kormányzat az infrastruktúra és az építési projektek fejlesztésére már kész tervekkel rendelkezik. Az infrastruktúra fejlesztés első jelentős projektje a közelmúltban átadott Afrika leghosszabb függőhídja - a 3 km hosszával, mintegy 680 m-es fesztávolságú középső felfüggesztésével és 60 méteres vízszint feletti pályamagasságával - a  lenyűgöző Maputo-Catembe híd.

Az USA kormányzat nagyon óvatos előrejelzése szerint a következő évtizedben Mozambikban az évi nominális GDP növekedés átlagosan 8% felett lesz. A GDP növekedését jelenleg még hagyományosan a mezőgazdaság, az építőipar és a pénzügyi szektor hajtja végre, azonban a következő évtizedben a növekedést várhatóan már a gázipar fogja generálni a hatalmas földgázkészletek felfedezése miatt. Ez időszak alatt az amerikai tervek szerint USA válik a legnagyobb befektetővé.  Ezen a szinten talán csak egy-két magyar cégnek - magyar kormányzati hátszéllel, államközi szerződés alapján - lehetne közvetlen esélye akár a szénhidrogén kutatásban és kitermelésben, a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodás, az infrastruktúra, vagy az energiaszektor területén. Az óriási beruházások az egész gazdaságon átgyűrűző hatása a kormányzat PAE programjával együtt azonban minden területen igen kedvező lehetőségek teremt a kis és közepes vállalkozások, a kisebb közvetlen külföldi befektetések részére is.

         Ami egészen biztos:

- A következő évtizedben Mozambikban egy beruházási és gazdasági boom bontakozik ki.

- Tíz év múlva a világ egyik legszegényebb országa helyén egy  sikeres pályára álló, dinamikusan fejlődő Mozambik lesz található.

Csak az a kérdéses:

Mi, magyarok részt veszünk-e ebben?