Mozambik az üzleti lehetőségek  földje

A Mozambiki Köztársaság 2022. augusztus 9-én közzétett Gazdasági Gyorsító Intézkedések Programja (PAE)*  középpontjában kis és középvállalkozások támogatása, a közvetlen külföldi beruházásokat ösztönző politikája és a nemzeti feldolgozóipar  megteremtésének szándéka áll, ami a közelmúltban felfedezett óriási földgázkészletekkel együtt egy csapásra a nemzetközi figyelem középpontjába emelték az országot. A nagy befektető országok fokozzák aktivitásukat az országban, mindenek előtt az USA a mozambiki szénhidrogén kincs feltárására és kitermelésére és a kapcsolódó infrastrukturális beruházások területén. Az óriási beruházások az egész gazdaságot stimuláló hatása  a kormány PAE Programjával  együtt  a következő 10 évben egy gyorsuló fejlődést fog eredményezni, ami a magyar kis és közepes befektetésekhez, beruházásokhoz is kedvező feltételeket teremt.

 Miért  most és miért pont Mozambik?

-  Mert itt a vendéglátás és turizmus szezon nonstop 365 nap.

- Mert az európai adóprés alól ide érkező befektetőt meglepően kellemes körülmények várják.  A mozambiki kormány  PAE Programja erőteljesen  ösztönzi, támogatja a közvetlen külföldi beruházásokat is, ami  az ide érkezők részére is adóparadicsomi körülményeket teremt.

- Mert a havi átlagbér 80-100 Eurónak felel meg, ami egy európai vállalkozó számára elképzelhetetlen alkalmazotti lojalitással párosul.

- Mert most jött el a pillanat az üzleti pozíciók kiépítésére.  A következő 10 évben  a szénhidrogén bevételek  berobbanása okozta pénzbőség indukálta gazdasági és beruházási fellendülés és a kormányzat PAE programja  együttesen  kiváló beszállási körülményeket jelent.

- Mert a vállalkozáshoz szükséges, jelenleg még hasznosítatlan, állami tulajdonban lévő földterületek - hektárokban mérhető, akár nagy szálloda-komplexumok építésére is alkalmas vidéki, lakatlan óceánpartok - kedvező kondíciókkal történő megvásárlásában tudunk segíteni.

- Mert a Nyitott Kapu Ügynökség / Agência Porta Aberta itt van és mindenben segít Önnek!

TURIZMUS

A bemutatkozó oldalon említett szép helyek a főváros, Maputo és a 750 km távolságra található Vilanculos között találhatók. Ehhez tartozik mintegy 850 km hosszú, többségében lakatlan és érintetlen óceánpart és a dűnék mögötti tavak és lagúnák 450 km hosszú partszakasza, ami kiválóan hasznosítható turizmus céljára. Azonban a teljes partvonal hossza mintegy 2.800 km, így Vilanculustól északra a tanzániai határig a még további mintegy 1.700 km hosszú óceánparton, illetve  Maputotól délre a dél-afrikai határig számos lehetőség adódik. 

A kormányzat PAE programja a Hitel Garancia Alap létrehozásával és különböző adókedvezménnyel  támogatja  turisztikai beruházások indítását. 

Természetesen a fővárosban, Maputoban is jelentős turisztikai és vendéglátóipari lehetőség van még. Itt azonban már az európai ingatlanárakkal, vagy bérleti díjakkal kell számolni. Mozambikban - csak egyetlen dolgot kiemelve - pl. nincs kultúrája a Magyarországon már szinte függőséget okozó hagyományos fagylaltozásnak, a nálunk  ismert fagylalt-költeményeknek és igazi cukrász-süteményeknek. A létező cukrászdák inkább a pékáruhoz hasonló valamiket árulnak és  mirelit jégkrémeket kínálnak. Az itt élők nyitottak minden újra, szeretik a jó dolgokat, imádják élni az életet, a fővárosban és nagyobb városokban fizetőképes kereslet is van.

SZOLGÁLTATÁS

A szolgáltatásoknál érdemes megemlíteni az igen erős - főleg a fővárosban koncentrálódó - középosztályt. A középosztály igényeinek kielégítése a szépségipar, az egészségügyi szolgáltatások, az elit oktatás, a szabadidő ipar és egyéb területeken is kiváló üzleti lehetőségeket kínál. 

A következő 10 évben a gazdasági és beruházási boom az általános vásárlóerőre is jelentős hatással lesz, ami a szolgáltatási igények jelentős fejlődését is vetíti előre.

MEZŐGAZDASÁG

Elsősorban Mozambik középső és északi tartományaiban találhatók potenciálisan jövedelmezőséget ígérő, megfelelő termőtalajú és klímájú, összefüggő, nagyüzemi termelésre alkalmas területek. A termőterületek kedvező kondíciókkal történő megvásárlásában is tudunk segíteni.                                                                     A kormányzat elsődleges céljai között van a  mezőgazdasági termelés és a vízgazdálkodás fejlesztése, a nemzeti mezőgazdasági feldolgozóipar megteremtése, valamint a mezőgazdasági termékek piacra juttatása, amihez a PAE program  kiemelt  támogatást és többféle  adókedvezményt nyújt.

ÉPÍTŐIPAR

A fővárosban - az építőipari vállalkozások számára csábító - erős keresleti piac van az ennek megfelelő sokszor már irreálisan magas árakkal. Mindez jellemző a teljes piacra a lakásépítéstől kezdve az irodaházak, üzletközpontok, ipari épületek és az infrastruktúra építésig. A PAE program a Hitel Garancia Alap létrehozásával, valamint a Lakásfejlesztési Alap mellett egyéb adókedvezményekkel  is támogatja a beruházásokat, ezen belül a lakásépítési projektek indítását is.