Amit jó tudni utazás előtt

         VÍZUM

A Mozambiki Köztársaság területére belépni csak érvényes beutazási vízummal lehetséges. Budapesten sajnos nincs mozambiki nagykövetség. Államközi megállapodás szerint magyar állampolgárok ügyében a berlini Mozambiki Nagykövetség az illetékes.

Embaixada Moçambique em Berlim
Mozambiquean Embassy in Berlin, Germany Stromstrasse 47 10551 Berlin Germany

Telefone:(+49) 30 398 765 00

Fax: (+49) 30 398 765 03

E-mail:      info@embassy-of-mozambique.de 

Website:   www.embassy-of-mozambique.de  

Tehát, elvileg Berlinbe kell utazni a vízum kérelem ügyében. Szerencsére a maputoi repülőtérre érkezéskor a helyszínen is lehet kérni vízumot, amit a turistáknak különösebb kérdezősködés nélkül megadnak.

Vízum díjak nemzeti valutában (Metikál) számolva:

Tranzitvízum   9 837,00

Egyszerű vízum 1-től 30 napig             9 837,00 

Egyszerű vízum 31 és 60 nap között  19 673,00 

Egyszerű vízum 61 és 90 nap között 29 509,00 

Diákvízum      9 837,00 

Munkavállalási vízum 1-től 90 napig   13 279,00 

Munkavállalási vízum 91-180 nap        26 558,00 

Munkavállalási vízum 181-365 nap       53 115,00 

Vízum  üzleti tevékenységre 1-90 nap     13 279,00 

Vízum üzleti tevékenységre 91-180 nap  26 558,00 

Vízum üzleti tevékenységre 181-365 nap 53 115,00

A vízum díja dollárban, vagy euróban is fizethető. Előfordulhat, hogy csak készpénzt fogadnak el!   Mindenkiről fotót készítenek, illetve ujjlenyomatot is vesznek. Legyen egészség és baleset biztosításunk, illetve nem árt egy kinyomtatott legalább pár napra szóló szállásfoglalás, arra az esetre, ha mégis kérnék. Védőoltás igazolásokat nem kérnek. Véletlenül se mondjuk azt, hogy baráti látogatásra jöttünk, mert akkor kérhetik a mozambiki közjegyző által hitelesített meghívó levelet. Turisták vagyunk, turizmus céljából jöttünk!  Belépéskor a csomagunk tartalmát szúrópróba szerűen ellenőrizhetik. Megérkezéskor már legyen nálunk a Magyar Konzul telefonszáma, ha mégis gond lenne, akkor hívjuk, akár a tisztviselő jelenlétében is. Probléma esetén mindig beszéljen türelmesen és tisztelettel a köztisztviselőkkel is, mert a türelmetlenség és tiszteletlenség - úgy, mint Európában - itt is kontraproduktív!


             EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATOK

        Egy hónappal az utazás előtt kérjen egészségügyi tanácsot!

A védőoltások felvételére és a gyógyszerek beszerzésére időben kell gondolni, ezért minimum egy hónappal az utazás előtt ajánlott felkeresni a háziorvosát.

Az európai éghajlattól merőben eltérő klíma, az egyedi környezet számos fertőzésnek és betegségnek teremthet melegágyat. A legveszélyesebb és leggyakrabban előforduló betegség: a moszkitók által terjesztett malária.                                                                                                                                          Védekezés a Malária ellen: Komoly veszélyt jelent a trópusi országokban a malária, amelyet a maláriaszúnyogok csípése okoz. A meleg, párás éghajlat ugyanis rendkívül kedvező a szúnyogok és moszkitók szaporodásának. A malária biztos megelőzése a fertőzött szúnyog csípésének kerülése. A megelőzés módja lehet a rendszeres rovarriasztás, a rovarriasztó termékek használata, a moszkitóháló és a megfelelő ruházat igénybevétele és a gyógyszerszedés, optimális esetben egyszerre mindegyik. 

A malária ellen gyógyszeres kezeléssel is lehet védekezni. A készítmények szedését két héttel az utazás előtt vagy más gyógyszertípus esetében az utazás előtt egy-két nappal kell elkezdeni, így például last-minute utazóknak sem kell lemondaniuk a védelemről. Többek között az alkoholfogyasztásra és a napozásra vonatkozó korlátozások tekintetében a készítmények eltérőek, ezért is fontos a háziorvos segítségét kérni a gyógyszerek kiválasztása előtt. 

Meggondolandó beoltatnunk magunkat a nem megfelelő higiénés viszonyokból adódó hastífusz és hepatitis A, B, tetanusz, kolera és sárgaláz elleni oltással is attól függően, hogy milyen területre utazunk. Egyeztessen a háziorvosával, hogy az adott időszakban és területen a felsorolt utóbbi trópusi betegségek ellen indokolt-e a védőoltás, vagy esetleg elegendő-e  a szigorú higiénés szabályok betartása.   A turisták többsége alapesetben - gyógyszeresen - csak a malária ellen védekezik.


               BIZTONSÁG

Az első dolog, amire egy afrikai utazásunk előtt gondolunk: a veszély.   Először is nem vagyunk biztos benne, hogy elutazunk-e és ha igen, nagyon komolyan gondolkodunk azon, melyik országba mehetünk és melyik lesz a legbiztonságosabb. Egy ismeretlen világot reflexszerűen kicsit félelmetesnek érzünk, ehhez jönnek a média eltúlzott információi, aminek a következménye az előítéletek Afrikával szemben.
Igen, Afrikában is előfordulnak lopások és bűncselekmények, itt is vannak zsiványok csakúgy, mint Budapesten és egész Európában. Az alapvető biztonsági szabályok betartása nagyon fontos, így Afrika sem veszélyesebb, mint általában a világ többi része, mindazonáltal valóban vannak itt is anarchiába süllyedt országok, ahová valóban nem tanácsos utazni, de Mozambik nem tartozik ezek közé!

A mozambiki nyaralás minden bizonnyal igazán szép élmény lesz. Egy kellemes veszély azonban biztosan leselkedik itt a  turistákra, ami ellen nehéz védekezni; az édenkertre emlékeztető, érintetlen Indai óceán partja, a marrabenta*, a garnéla rák, ez a nyíltszívű nép Önt is rabul ejtheti.

                                                                               *Marrabenta

               UTAZÁS BELFÖLDÖN

Mozambikban az óriási távolságok (2.800 km hosszú óceánpart) miatt már az utazás előtt érdemes átgondolni és megszervezni a belföldi utazást is.

1./ Utazás személygépkocsival.

Mozambikban az autók az út bal oldalán közlekednek. Ezen felül érvényes nemzetközi járművezetői engedélyre és gépjármű-biztosításra is szükség van. Két fényvisszaverő figyelmeztető háromszögnek és fényvisszaverő mellénynek kell lenni az autóban arra az esetre, ha a jármű lerobban, vagy az út mellett parkol.

A közúti balesetek - csakúgy mint az egész fejlődő világban - gyakoriak Mozambikban a veszélyes helyi vezetési szokások miatt. Esetleges baleset esetén tanácsos azonnal rendőrt hívni, vagy a legközelebbi rendőrségre menni.
Maputóban és más nagyobb városokban is fennáll a lopás, a rablás és autórablás veszélye. Javasoljuk, hogy a személyes tárgyakat, értékeket biztonságos helyen rejtse el, valamint zárt ajtókkal és zárt ablakokkal vezessen. Ne parkoljunk elhagyatott vagy gyengén megvilágított területeken. Ne vegyünk fel ismeretlen személyeket, vagy ne álljunk meg az út mentén, ha gyalogosok vagy sofőrök vannak bajban az autópályákon, mert a bűnözők gyakran használják ezeket a technikákat. A part mentén haladva és általában vidéken is ajánlott a folyamatos éberség. Javasoljuk, hogy minden belföldi utazás előtt kérje ki az Ügynökségünk, vagy a Magyar Konzul véleményét, illetve egyeztessen az útvonalról. Figyelje a helyzetet, és fontolja meg az összes utazás elhalasztását, akár forduljon vissza, ha a hírek, figyelmeztetések valamilyen problémára utalnak a tervezett útvonalon, vagy célzónában.

Az utazás veszélyes lehet a nagyobb városi központokon kívül a jelzések hiánya, valamint a rosszul karbantartott utak miatt, különösen a november-április közötti esős évszakban. Ezen túlmenően az éjszakai vezetést szigorúan kerülni kell a rossz utcai megvilágítás és az elhanyagolt infrastruktúra miatt. Ajánlott csak napközben utazni! Az országban a benzinkutak gyakran távol helyezkednek el egymástól. Az N1-es  sztráda (észak-dél) az ország fő autópályája forgalmas és a többi úthoz képest jó állapotban van. A Dél-Afrikába és Szváziföldre vezető utak jó állapotban vannak, de általánosságban ezeket is 4x4-es járművekkel ajánlott használni. Külterületen a vezetés 4x4-es járművel ajánlott, két jármű köteléke a legideálisabb, elegendő víz, élelmiszer- és üzemanyaggal, pótalkatrészekkel (pótkerék, kábelek stb.) Gondoskodjon a távközlési eszközök feltöltöttségéről is.
Az országhatár menti zónákban, különösen északon kizárólag csak a kijelölt parkolókat, pihenőhelyeket használja, ne távolodjon el az országúttól!

 A rendőrség a járművek sebességét radarok segítségével gyakran figyeli. A járművezetőknek tiszteletben kell tartaniuk a sebességkorlátozásokat, ami lakott területen általában  60 km / óra,  külterületen    120 km / óra, bár a sebességeket egyes szakaszokon itt is korlátozzák. Mindig utazzon azonosító és autóbiztosítási okmányokkal, mivel a rendőri járőrök és ellenőrző pontok gyakoriak. Azonban a személyazonosító okmányok átadása előtt győződjön meg arról, hogy a személy hivatalos köztisztviselő-e. A rendőrök többsége itt is  becsületes köztisztviselő, azonban előfordulhat, hogy egyesek a saját zsebükre dolgoznak; tanácsos, hogy ne menjen bele az alkudozásba velük. Ha úgy érzi, hogy méltánytalanul bánnak Önnel, hívja azonnal a Magyar Konzult akár a rendőr jelenlétében!

2. Utazás távolsági autóbusszal.

A távolsági autóbuszos közlekedés az ország nagyobb városai között működik.  A foglalás és az  utazás előtt kérje ki az Ügynökségünk, vagy a Konzul véleményét az adott utazásról. 

3. Utazás belföldi repülőjárattal.

A nagyobb városok között belföldi légitársaságok biztosítják a légi közlekedést.

Kizárólag csak a LAM járatai ajánlottak, az összes többi belföldi légitársaság az EU fekete listáján van.